Информационен ден за Европейска столица на културата


На 23 януари, сряда, в Министерство на културата се проведе Информационен ден за инициативата на ЕС „Европейска столица на културата” (ЕСК). На него присъства целия екип на Асоциация за развитие на София, която координира дейностите около кандидатурата на София, зам-кметът на София  д-р Тодор Чобанов, екипите на Дирекции „Култура”, „Образование”, „Превенция, интеграция, спорт и туризъм”, „Европейски програми и проекти” и др. служители.

Инициативата ЕСК беше представена подробно от Ан Бранч – директор на отдел „Образование и култура” в Европейската комисия. На първо място тя посочи културните, социалните и икономическите ползи, които титлата носи на избрания град. Инициативата стимулира творчеството, спомага за изграждането или реконструкцията на културна инфраструктура, дава нови кариерни възможности за творците, стимулира взаимодействието между артисти от всички европейски страни. Градът може да използва титлата, за да се рекламира сред всички европейски граждани и да привлече повече туристи, което ще допренесе за развитието на местните бизнеси. За жителите на града, събитието ще предложи безплатни културни събития за всички възрасти,  социални групи и т.н. 

След това г-жа Бранч разясни как ще протече процедурата за подбор у нас и даде повече информация за основните критерии за оценка и факторите за успех.

През 2019 година един български и един италиански град ще носят едновременно титлата ЕСК. През 2013 година градовете-кандидати от България трябва да подадат своите проекти в срок до 1 октомври. Комисия от 13-членно жури (7 членове, избрани от Европейската комисия и 6 – избрани от Министертво на културата) ще разгледат проектите и през декември 2013 година ще организират обща среща с всички кандидати, на която всеки град ще може да защити своя проект с презентация и в сесия с въпроси и отговори. На база на проведената първа среща ще бъде направена къса листа с избрани градове, които ще продължат на втори етап. През есента на 2014 година ще се проведе втора среща с комисията, на която ще бъде избран градът домакин.

Деяна Данаилов от отдел Културна политика на Министерство на културата увери кандидатите, че Министерството разполага с необходимия бюджет за провеждане на състезанието у нас и че ще бъде изработен уеб сайт на инициативата. 

Running sports | Sneakers