«New Actors подкрепя идейните и поощрява различните!»


newactors
newactors

Читалището: Защо филмови изкуства / актьорско майсторство?

New Actors: Проекта “New Actors Studio” - частна школа за кино изкуство по Метода на Лий Страсбърг - е пряко свързан с повишаването на квалификацията на професионалисти от всички области на кино изкуството. За съжаление на този етап в България не съществува адекватно професионално обучение по кино изкуство, особенно по кино актьорско майсторство. Целта е да се предостави възможност на младите филмови дейци в България да обогатят познанията и опита си относно специфичните работни техники свързани с киното, като за целта предвиждаме провеждането на обучителни курсове, уъркшопи и семинари с участието на висококвалифицирани и доказани преподаватели от България и Америка, като посочим: г-жа Мери Уоркмън, г-н Башар Рахал, Г-жа Хедър Рафо, г-н Николай Хаджиминев и други.

Ч: Какви са целите, около които градите философията си като кино актьорска школа?

N: Целта ни е да направим NEW ACTORS STUDIO, място, където да срещаме хората занимаващи се по всякакъв начин с кино, не само от България, но и от Америка, да споделят мнения, идеи и опит. Смятаме, че по този начин ще провокираме тяхната креативност, талант и продуктивност, както и че ще спомогнем за подобряването качеството на кино продукция в България. Едновременно с това да работим и за развитието и популяризирането на българското кино, като: създаваме условия на младите кино дейци, предоставяйки техника, зали за репетиции, транспорт и среда подходяща за развитие на техния талант и възможности; организирайки работни срещи с известни и доказани кино творци; подкрепяйки финансово самостоятелните им проекти и изяви; разпространявайки готовите творби, чрез осъществяване на връзки с много международни фестивали и уъркшопи за кино изкуство.

Ч: На какви методи разчитате, когато преподавате?

N: В школата ще се преподава основно по Метода на Лий Страсбърг - преподаван в една от най-известните школи за кино обучение в Америка - “Actors Studio”. Методът на Страсбърг е продължение и допълнение на системата на Станиславски. Самият Лий Страсбърг се вдъхновява от театъра и осъзнава, че той не е просто забавление, а възможност за велико изкуство. Задава си въпроси, свързани с истинността и изразните средства, чрез които се постига и намира отговорите им, като прави няколко прости открития. Всички те са свързани по един или друг начин с психологията и техника на чувствата. Според него актьорът не представя измислени емоции, а ги преживява и се идентифицира с тях всеки път, като по този начин изпълнението става по-достоверно и въздействащо. На практика се тренира емоционалната памет и при изграждането на даден образ се използва реален човек, който се явява прототип за разучаване и вдъхновява актьора.

Ч: Нещо повече за екипът на New Actors?

N: Екипът ни е малък, но сплотен:

- Златка Керемедчиева е актриса, завършила ТК"Любен Гройс", работила е осем години в ДТ "Гео Милев" - Стара Загора, а в момента специализира "Кино актьорско майсторство" в НБУ в Майсторският клас на Г. Дюлгеров.

- Катерина Христова е режисьор, асистент преподавател в НБУ. Има много проекти със студенти от НБУ и два монаспектакъла с професионални актриси.

Ч: Какво е посланието, което бихте изпратили на хората, които искат да се занимават с това и други изкуства?

N: Бъдете дейни и креативни!

На 1 април 2009г , като на шега, но всъщност много сериозно New Actors стартира с два конкурса:
КОНКУРС ЗА СЦЕНОГРАФИЯ НА ДЕТСКА ПИЕСА и КОНКУРС ЗА МЛАДА ДРАМАТУРГИЯ.
От тогава до сега изтече повече от година и New Actors може да се похвали с над 20 реализирани прoекта: късометражни филми, кастинги за пълнометражни и късометражни филми, реклами, видео клипове, театрални представления, обучителен център за кино акьорско майсторство - New Actors studio дори и социална мрежа на младите артисти в България - www.newactors.net. В нея може да откриете обяви за кастинги, както за реклами и филми, така и за студенски проекти, Workshp-и и обучения. Ако търсите хора за проект, това е мястото където може да публикувате вашата обява.

NEW ACTORS STUDIO е частно студио, което в качеството си на школа за кино изкуство има за цел постигане на върхови постижения в областа на киното и развлеченията. Това е идеалното място за студенти от различни АРТ училища, актьори и всякакъв вид хора, занимаващи се или искащи да се занимават с кино.

Екипа на New Actors е млад, но амбициозен. За по-малко от една година има над двадесет проекта, осъществени с наша подкрепа, някой от които и с награди от фестивали. Мисията ни е да работим за развитието и популяризирането на българското кино, като създаваме условия на младите артисти да се развиват, реализират и намират мястото си, като подкрепяме и продуцираме техните проекти.

Курсовете към школата на NEW ACTORS STUDIO са предназначени както към професионалисти, така и към любители на кино изкуството.
affiliate link trace | Air Jordan