Леуварден е град в Холандия, столица на провинция Фризия и административен център на едноименната община. Към 1 септември 2010 градът има население от 94 414 души. Леуварден е един от единадесете исторически фризийски града. Официален статут на град получава през 1435. Леуварден е бил разположен на бреговете на залива Миделзее, който в края на 15 век е засипан със земя, за да осигури повече обработваеми площи.

В този старинен нидерландски град има множество културно-исторически забележителности. Сред по-известните от тях са старинната Палата на мерките и теглилките (De Waag), църквата Свети Бонифаций и наклонената кула Олдехове, бившата канцелария (De Kanselarij) и други. През месец септември т.г.  ще бъде открита и новата сграда на Fries Museum. Едно от най-прочутите събития в Леуварден е Денят на доминото, който се провежда всяка година през м. ноември.  Леуварден се намира в близост до Ваденско море. То представлява зона в югоизточната част на Северно море. През 2009 г. холандските и немските части на Ваденско море са вписани в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Основният проблем във Леуварден  и в цялата провинция Фризия е демографският спад на населението, което означава, че  през следващите години се очаква свиване на икономиката между 5 и 25 %. Малкият град страда и от липса на добре развита инфраструктура (железопътен транспорт и магистрали) и не на последно място градът е засегнат от глобалните екологични проблеми, свързани с разумното използване на енергията и водата.

Тези проблеми могат да бъдат преодоляни само като мислим като общност, като ги решаваме заедно, рамо до рамо – такава е философията на жителите на Леуварден. Като резултат от усилията, жителите на града и околния регион очакват позитивни ефекти от спечелването на титлата „Европейска столица на културата 2019”. Освен повече посетители и повече приходи от туризъм в цялата провинция, Леуварден и Фризия могат да изградят по –позитивен имидж в цяла Европа до 2019 , като използват големия интерес от националните и международните медии. Жителите на Леуварден се надяват, че спечелването на титлата „Европейска столица на културата“ ще е стимул правителството и бизнесът да започнат да инвестират повече в образование и иновации, като по този начин  по-лесно ще бъдат привлечени студенти , както и млади образовани и квалифицирани хора.

Вода, земя и перспектива

С тези три елемента жителите на Леуварден описват пейзажа в региона. Но те са се превърнали и в част от идентичността и ежедневието им. Водата присъства от самото начало в живота на жителите от региона. Това се вижда в постоянната битка с водата (от полдерите - отвоювани територии от морето до използването на водата като средство за транспорт и в индустрията). Водата сплотява жителите на региона и създава нови видове бизнес (водни) технологии. Водата е придобила през вековете значение за живота в региона в културен, социален и икономически план.

Земята олицетворява намирането на нова, стабилна идентичност. Земята свързва селските и градските територии и това допринася за запазването на моралните ценности. Фризийският език също е важен, защото той създава културни връзки , които не се ограничават до границите на държавите.

 Перспективата символизира желанието на жителите на региона да откриват и да търсят новото и различното. Перспективата е това, което е пред нас , което можем и искаме да достигнем, като запазваме същевременно уважението към традициите и природата.

 

url clone | Nike React Element 87