ПЕРУДЖА – АСИЗИ – РЕГИОН УМБРИЯ


Перуджа - главен град на регион Умбрия и главен град на провинция Перуджа. Съществува от времето на етруските като един от 12-те града на Етруската конфедерация. Забележителен художествен център от Ренесанса до днес. Тук е творил известният италиански художник Пиетро Ванучи – Перуджино, а негов ученик е известният ренесансов художник Рафаело.  Днес Перуджа  е модерен и космополитен град, известен с културните си прояви и едно от най-старите италиански висши учебни заведения – Университетът за чужденци.                                                                                        

Асизи е град в провинция Перуджа включен в списъка на световното културно наследство – ЮНЕСКО. Засегнат от две опустошителни земетресения септември 1997 г., градът е напълно възстановен и реставриран. Асизи е център на религиозния туризъм и привлича много поклонници като родно място на Св. Франциск – патрон на Италия.

Общата кандидатура ПеруджАсизи 2019, свързва идеалите на Алдо Капитини (организирал Първи мирен поход до Асизи) и Св. Франциск. “Мир, солидарност и търсене на общото благо” – такъв е проектът за бъдещето, изграден на основата на различията между двата града и диалога между различните институции.

Логото за кандидатурата е избрано след конкурс през юни 2011 и представлява пеперуда, която лети към Европа и символизира връзката между двата града.

Съвместни дейности:

септември 2011 – участие в Кръгла маса на тема "Пътят между идентичността и иновациите", като част от Световното изложение на туристически обекти на ЮНЕСКО в Асизи.

септември 2011 – среща с работната група на Перуджа

юни 2013 - подписване меморандум между София и Югозападен регион 2019 и Перуджа-Асизи 2019

Меморандума можете да видите тук

affiliate link trace | Nike Off-White