ГРАФИКИ НА СРЪБСКИ ХУДОЖНИЦИ В ГАЛЕРИЯ „СЕЗОНИ”
20.06 - 03.07.2014

България

Инициативата е част от програмата на галерията за обмен на идеи между български и чуждестранни творци

ИВАНА СТАНКОВИЧ и БРАНКО НИКОЛОВ

ИЗЛОЖБА ГРАФИКА

20 юни – 03 юли 2014

откриване 20 /петък/, юни, от 18.00 ч.

Тази експозиция е специална, защото ни показва отличителния израз на съвременната сръбска графика. Произведенията на Ивана Станкович и Бранко Николов са посветени на поетиката на стъблото, поетиката на спиритуалното, поетиката на чисто художественото. Двамата  художници си сътрудничат успешно не само защото творбите им са подбрани така че да се допълват взаимно, но и защото те донасят нов живот, чрез общата си перспектива за изкуството и естетиката. С произведенията си двамата автори създават един изключително богат, нов свят, продиктуван от  заобикалящата ги природа и интуицията им. 

Изложбата е ценна с това, че ни поставя пред проблема за бъдещето и за вижданията, които изповядват различните поколения днес. Природата, дървото като материал, стъблото на дървото, неговата кора, отсеченото дърво... всичко това са мотиви на графиките на Бранко Николов и Ивана Станкович, с които тези автори интензивно се занимават през последните години. Чрез различни творби и изложби, авторите успяват да разкажат нови притчи в контекста на дървото, като градивен материал, дървото като метафора на природата и дървото като следа.

Куратор на изложбата е проф. д. изк. Свилен Стефанов.

Изложбата ще бъде открита в присъствието на двамата автори, сръбската диаспора, посолството на Република Сърбия в България, колекционери, любители на графиката, сръбски и български художници.

Галерия „Сезони” ,  Ивана Станкович и Бранко Николов подкрепят кандидатурата на София за Европейска столица на културата, 2019 г.

Очакваме Ви.

Бранко Николов

През 1983 г. завършва Националната художествена академия в София, специалност „Графика”. Член е на ULUS /Съюз на художниците на Сърбия/ и на Съюза на българските художници. Автор е на тринайсет самостоятелни изложби.

Участвал е в над 90 общи изложби, биенални и триенални изложби на графика в Сърбия, България, Япония, Турция, Полша, Румъния и много други. През последните години е реализирал проекти, свързани с определени обществени явления и проблеми.

Ивана Станкович

Завършва „Графика” в Университета по графични изкуства, Прищина и магистратура в Университета по изящни изкуства в Белград. Член е на ULUS /Съюз на художниците на Сърбия/, асоциацията по изящни изкуства на Сърбия и е преподавател в училище по изкуства в Ниш. Ивана Станкович има тринайсет самостятелни изложби и е участвала в повече от 100 съвместни изложби в Сърбия, Канада, Мексико, Полша и други. За пръв път нейни творби в България ще бъдат представени в галерия „Сезони”.

Mysneakers | Women's Nike Air Jordan 1 trainers - Latest Releases , Ietp