CNN препоръча на туристите да посетят София


Американската информационна телевизия Си Ен Ен постави историческото минало на България във фокуса на свой репортаж. Специалният пратеник на медията в София Фред Плейтген разказва за римските находки, открити при строежа на метрото в българската столица.

 СNN излъчи репортаж от София, в който се показват уникалните находки, на които попаднаха археолозите при строежа на столичното метро. Досега страната ни попадаше в емисиите на световните телевизионни канали основно с проблемите на страната с ромската интеграция и бездомните кучета.

 В своя репортаж Фред Плейтген обаче разказва, че църквата "Света София" е забележителност, която всеки турист трябва да посети при обиколката си в София. Точно под храма се намират руините на римски гробници, които имат огромна историческа стойност.

Фред Плейтген разкрива, че по време на строежа на метрото в София е разкрита гробница на свещеник, живял през 3 век след Христа. Броят на историческите обекти, които се крият под повърхността на София, е съизмерим с този в Рим или Йерусалим.

В повечето от гробниците има стенописи и  мозайки, които са учудващо добре запазени.

CNN добавя, че заради разкопките е бил променен маршрутът на подземната железница. При строежа на метрото е разкрита почти напълно запазена римска улица и имение от времето на Древен Рим с изкючително красиви мозайки.

Източник: infobulgaria: http://infobulgaria.info/news.php?itm=16353

Running sport media | Saucony Lanzar JAV 2 - Unisex , Worldarchitecturefestival