ЕСТЕТИКА ОТ ПРИРОДАТА Самостоятелна изложба на Росана Берти Гарцели
10.07 - 31.08.2014

България

На 10 юли от 18:30 ч. в Националния музей на българското изобразително изкуство не пропускайте едно изключително художествено събитие. Става въпрос за откриването на самостоятелната изложба ЕСТЕТИКА ОТ ПРИРОДАТА на Росана Берти Гарцели, италиански творец с европейска слава. Ще бъдат изложени 43 скорошни творби и една инсталация по темата за екологочното равновесие, които италианската артистка ще представи в България за първи път. Художничката ще присъства на откриването. Изложбата, организирана от Италианския културен институт в София в сътрудничеството на музея, е придружена от оригинален каталог и ще бъде отворена до 31 август.

„Става дума за творби, създадени в периода 2012 – 2014 г., които свидетелстват за плодовете на художествената еволюция на Берти Гарцели, която с тези свои работи предлага на посетителя една настойчива действителност: екологичното равновесие посредством употребата на естествени материали, като цветни въглени, както и ядивни такива, като кафе, червено вино, какао, яйце и подправки – пише в каталога Анна Амендоладжине, директор на Италианския културен институт в София. - Цветовете са цветовете на природата и на нейните елементи.

В тази естествена смесица от аромати и вкусове, от цветове и форми, откриваме сладостта на типичния почерк на една жена артист, която се измерва с жизнерадостното търсене на вътрешни и външни пейзажи, с цялото и неговите фрагменти, с равновесието и хармонията в търсене на един универсален език, способен да комуникира с човечеството посредством една Естетика от природата.“

Инсталацията е озаглавена „Свободни послания“ и се състои от знаци, направени със зехтин върху “сламена хартия“. Още веднъж естественият елемент „олио“ е главен герой и вдъхновява авторката за една поредица от знаци и цветове, които представляват естетика, освободена от формата. Заедно, тези послания образуват един монолог, който ще има дефинирано пространствено-времево измерение, но все пак готово да се разшири, благодарение на хартията в инсталацията.

Розана Берти  е родена в Ливорно, Италия и получава художественото си образование в Академията по изящни изкуства в родния си град. Учила е социологически и антропологически науки в Университета в Пиза, Италия, свързани с европейските и извъневропейските художествени прояви.

По време на многобройните си и продължителни посещения в чужбина е посещавала курсове по доколумбово изкуство в Чили; преподавала е хуманитарни и художествени дисциплини в Чили, Гана, Судан, Тунис и Египет. От 1973 г. е активна на италианска и международна сцена, участвала е в художествени изложения, където е получила многобройни награди и признания, организирала е публични и частни културни събития.

През 1991 г. е избрана за почетен културен аташе  в Италианското посолство в Хартум в Судан, където организира първата Международна изложба на съвременно изкуство под патронажа на италианската дипломатическа мисия. Заемала е длъжността зам.-председател и председател на Сдружение на жените към Обединените нации за 8 години в Судан и в Гана, а в продължение на 2 години е била председател на Сдружение на италианските жени в Тунис.

best Running shoes | New Balance 247 "Castlerock" Buy Now , SneakerNews.com