Истанбул 2010


„Истанбул: градът на 4- те елемента”

В проекта, специфичните особености на града били обединени с 4-те елемента символизиращи тайните на живота: „Нека името на Истанбул да стане незаменимо като земята, въздуха, водата и огъня благодарение на новите културни проекти, които ще реализира”…

Програмата на Истанбул е била разделена на 4 основни теми:

Земя -  от Януари 2010 до първите дни на пролетта, 20 март. Предложението включва шест изложби, които показват ценностите от миналото, които са запазени и до наши дни и ще бъдат предадени на бъдещите поколения - "древни ценности, които се вкореняват и остават като семена в бъдещето”. Шесте изложби включват:

-Майки;

-Богини на Султана;

-Императорските страсти, показващи произведения на изкуството от различни султани;

-Истанбулски вдъхновения - 3 опери, компилация на произведения на османските султани от европейски композитори; 

-изпълнения на Османска дворцова музика, така наречената „makam”;  

-Истанбулски костюми, със зрителни данни от минали епохи, както и виртуален дворец Топкапъ.

 

Въздух-  продължителсност до 21 юни. Събития в рамките на рубриката „Да живеем заедно”, която заема духовния свят като тема, като се набляга на наследството на Анатолия като цяло, както и на Истанбул, и по-специално- насърчаването на ценностите и светите места на трите големи религии на Авраам. 40 дни на улични концерти, големи концерти на стадиона с U2, REM и Red Hot Chili Peppers, танго събития, повече туристически турове, театър и филмов фестивал, семинари, както и два документални филма, "имигранти - към едно общо бъдеще".

Вода -  до 22 септември. Тази фаза е била наситена с множество дейности на Босфора. Основната изложба в програмата  „Европа на Босфора” е била покана за представяне на творци от цяла от Европа, които е трябвало да построят или да представят готови салове, които могат да бъдат завързани на различни точки по протежение на Босфора. Всяка една европейска страна е имала  по един плаващ павилион. Предложението също е включвало и парад на кораби от цял свят, изложба на рисунки, както и честването на хамам (турска баня). Имало е и традиционна музика, както и джаз фестивали. 

Огън- тази фаза се е състояла през есента и е имала за цел да служи като „вдъхновение за планиране на бъдещи проекти, които да се стремят да създадат устойчиви културни активи и градско обновяване".

Такива проекти включват 11-то Международно Истанбул Биенале, архитектурно биенале, включващо програми за гражданите, архитектура и дизайн;  Международно триенале на студенти;  “Dem(art)cracy Village” – проект който се е състоял в по- бедни квартали, който е бил свързан с работилници за деца от тези квартали;  Фотографска изложба на моста;  Конференция на световни художници на мира, както и повече джаз и музика.

 

Authentic Sneakers | New Releases Nike