Поглед към 2019 (Италия)


Поглед към участващите в предизвикателството за европейска столица на културата

До момента в надпреварата са включени 15 града, с декларации за участие са и други градове

Най-много ни плаши Сиена с международните си експерти 

Кандидатурата на Равена може да разчита на лого, интернет сайт, инициативен комитет събрал се за първи път през м. май 2010г. и успял да въвлече и други градове от област Романя, разчита и на екип ръководен от бившия общински съветник по Култура на общината, Алберто Касани; безкраен списък от поддръжници и артистично- организационен комитет съставен от девет души, предимно млади културни деятели. Този комитет представи първата си инициатива: “Пет срещи” (т.н. пет следи) в която бяха поканени, за да споделят своя опит и да направят проектни предложения     международни гости сред които Ханиф Курейши и Марк Оже, както и привлечените около 60 представители на различни институции – инициатива отворенa за всички жители на града,

Такава е обективната действителност в Равена, която дава възможност да се направи  виртуален оглед на Италия, която ще излъчи Европейска столица на културата през 2019 година. Сърфирайки из интернет сайтовете, създадени за целта и местните онлайн всекидневници става ясно, че кандидатурата на Равена е една от най-добре организираните. Тоест, ние ли сме фаворита?  Разбира се, че не, защото е рано и всичко може да претърпи обрат. В края на 2012 година  Министерството ще открие процедурата след което, заинтересованите градове ще могат да изпратят проектите си за кандидатура (те трябва да се представят до края на 2013 и за всички има още много време за работа) чак тогава картата на участващите в надпреварата ще бъде ясна.

Към настоящия момент, декларациите за участие са повече от кандидатурите. Като започнем например с град Бергамо, при който единственото конкретно действие (освен номинирането на ръководител на проекта през изминалото лято) е избора на града направен от гражданите (чрез сондиране на мнения от един всекидневник). Палермо е все още на фаза издигане на кандидатурата на града, направена от група граждани пред бъдещия кмет, след няколко месеца предстоят избори. В Бари нещата изглеждат доста объркани, не само заради вътрешни полемики, но и заради малкия гаф на кмета направен преди няколко месеца, в изказване, че е спокоен за кандидатурата защото има осем години за подготовка;  Бриндизи все още не се е съвзел от  от факта, че Бари, който се намира малко по на север, кандидатства за титлата, а кой знае какво сe мисли сега там, след като в края на 2011 кметът на Лече също заяви желание за участие в предизвикателството.

В битката с още по-сериозни проблеми е и Акуила, който на своя блог посветен на темата, се оплаква от многото конкуренти, докато за всичко останало мълчи. Преди няколко месеца заяви желание за участие и Амалфи (с крайбрежието) но и тук става дума за кандидатура, която трябва да се изгради изцяло; за Терни и 2019 вече не се говори, въпреки че за това се говореше преди време. Община Катандзаро одобри преди доста месеци решение, с което обявява кандидатурата си, но след това, нищо повече (поне в интернет). През месец април се кандидатира и малкото (много красиво) градче Урбино, но и това остана само едно съобщение. Това са всъщност десетте града, които по-скоро изостават в надпреварата.

Има и конкуренти, от които трябва много да се страхуваме. Дискутираната (заради голямата територия) кандидатура на Североизточния район (с организирането на срещи по темата и ангажираността на Венеция), независимо от възможностите които има; кандидатурата на Торино (за която се споделя малко от културните оператори).

Най-много ни плашат добре структурираните кандидатури на Сиена и Перуджа - Асизи (с името ПеруджАсизи) - Сиена, разчита не само на наскоро избрания местен комитет съставен от 14 жени и 14 мъже, които ще бъдат “Посланици в града” за предизвикателството Сиена 2019, а и най-вече на международния комитет съставен от авторитетни европейски експерти в областта на културното проектиране, разработване и изпълнение на проекти за минали и бъдещи столици на културата. Комитетът ще има двойна роля: от една страна да дава идеи, съвети и мнения относно проекти и дейности свързани със стратегията за кандидатстване; а от друга страна, да дава възможност за сътрудничество с други европейски територии, които имат интерес да развиват в процеса на кандидатстване партньорство със Сиена.

Случаят “ПеруджАсизи” е пример за добър маркетинг до този момент, но той би трябвало да се изпълни със съдържание.

И накрая Матера, която може би първа се включва в тази европейска надпревара и за която преди няколко дни говори и италианската информационна агенция ANSA, относно проблема с изолацията на града поради липсата на жп транспорт. Проблем, който може да бъде разрешен благодарение на тази кандидатура.

 

Лука Мансервизи - в. Равена е динторни

 

Nike Sneakers | Womens Shoes Footwear & Shoes Online