ГРАДОВЕТЕ КАНДИДАТИ В ИНТЕРНЕТ


Наскоро в Перуджа стартира сайтът „Perugiassisi 2019” свързан с надпреварата за европейска столица на културата 2019.

Концепцията за сайта е да събира новини, мултимедиен материал и всичко свързано с изграждането на дигитален инструмент за развиване и комуникация по проекта.

Реших да използвам случая, за да направя кратък анализ как другите градове представят проекта си в мрежата. Това ми поднесе изненада много по-горчива от това, което очаквах, въпреки хроническия ми песимизъм за връзката на италианската общинска администрация с Интернет.

Италианските градове, които се състезават за европейска столица на културата 2019 са 15 на брой: Амалфи, Акуила, Бари, Бергамо, Бриндизи, Катандзаро, Матера, Палермо, Перуджа – Асизи, Равена, Сиена, Торино, Урбино и Венеция (Североизточен район 2019).

От 14 кандидати само седем са градовете, които имат собствен сайт. От седемте само три са тези, чиито сайтове отговарят на изискванията за такива.  

Siena 2019

Сайтът е до някъде полезна и привлекателна страница, но анонимна по отношение на графичното оформление и без възможност за връзка със социалните мрежи. Усмивка буди заглавието на една от статиите: "Да бъдеш в мрежата е по-ценно от хиляди думи".  Но в този случай не е точно така. Преди десетина години светът разбра необходимостта от това да си в Мрежата, но в последствие нещата малко се промениха и усложниха. Открих като успокоение, че градът има страница във Facebook, но в сайта няма никаква информация за това.

L’Aquila 2019

Този проект е пълен абсурд. Липсва дори и собствен домейн. Тук няма място за коментари, предполагам (надявам се), че сайтът е още в “процес на изграждане”.

Ravenna 2019

В този случай има сайт, има също и някакво съдържание и бихме  могли да го определим като добър, но ако Равена кандидатстваше за европейска столица на културата през 1999 година. Графичното оформление е изработено грубо и аматьорски. Кодът HTML е заразен с толкова div тагове, че за целта би било по-лесно да се използват таблици.

Torino 2019

Красив… сайтът има изчистена и елегантна графика, домейн eu.  Продължавам да разглеждам страницата и установявам, че трите колони са доста залепени една за друга, текстовете са форматирани небрежно и възможността за четене наистина е много лоша. Стигайки до края, откривам, че дизайна е по шаблон на WordPress. Разбирам, че има криза, има ограничения, че това е общинска администрация, която иска да пести, но защо тогава е необходимо да се кандидатира за това събитие, щом не иска да отдели малко повече пари, за да направи сайта си по-добър? В крайна сметка, това което липсва на сайта на Торино е вниманието към детайлите. А от гледна точка на връзки със социалните мрежи - на практика те отсъстват. 

Nordest 2019

Най-после никакви шаблони. И в този случай имаме домейн eu. Живо и модерно графично оформление, добре структурирано съдържание (може би дребен шрифт). Всъщност началната страница не е лоша, но за да се запази формата на страниците -  там където текстът е повече, размера на шрифта е намален.

Това е сайт, който може да бъде подобрен, но в сравнение с останалите разгледани до момента, този вече е в границите на нормалното.

Perugiassisi 2019

Първото нещо, което се забелязва е логото и връзките с Facebook, Youtube, Twitter (обаче някъде са изчезнали наименованията им), всъщност това е сайт проектиран по определени критерии, накратко - модерен сайт показващ веднага присъствието на социалните мрежи. Красиво и лесно за използване е черното меню за навигация, жалко само че слайдовете имат наистина малка флуидност. Движейки се по страницата правят впечатление разделителните линии в зелен цвят, които подхождат на сивото, бялото и черното. Информацията в отделните материали е добре структурирана, подчертана, с подходящ размер на шрифта и очертания, които създават отлично впечатление за ред и яснота. 

Формулярите, там където ги има, са големи и ясни, лесни за попълване, има и “харесва ми” от Facebook както и различни материали, не само текстови, но и мултимедийни. Жалко за footer, който не се използва. И в този случай, ровейки се в кода може да се забележи, че става дума отново за  WordPress (но тук не е използван шаблон).

Matera 2019

В този случай също имаме добър сайт. но жалко за лошата комбинация при оцветяването на шрифта: тъмносив върху черен фон и светлосив върху бял фон, което затруднява четенето. Сайтът е лек и лесен за навигация, текстовете са добре отделени и отбелязани. Да, и тук имаме случай на шаблон Wordpress, но разликата с другите сайтове е тази, че тук всичко е грижливо подредено.  Трябва да отбележа, че е необходимо малко, без да отричам различните инструменти, за да се построи добър сайт, но за целта е нужно да се обърне внимание на детайлите. Недостатък е липсата на връзка на сайта със социалните мрежи (въпреки че кандидатурата присъства във Facebook).

В заключение, от всички разгледани сайтове, според мен, само три отговарят на минималните изисквания и само един рязко ги надминава. Навярно е рано, навярно някои от сайтовете са временни, но само едно е сигурно – картината в момента е отчайваща. Господства посредствеността и небрежността, някои търсят помощ от  Facebook, тъй като смятат, че ако имат страница там означава сама по себе си печеливша стратегия.

Със сигурност отново ще имаме възможност да говорим за това, когато проектите на  другите седем града се появят в Интернет, надявайки се на по-добри резултати. 

превод от Howling Black Journal 

short url link | Altra Timp 3 Review , Best Trail Running Shoes 2021