Кошице в подготовка за ЕСК през 2013 година


 

Кошице е  град в източна Словакия, който спечели титлата Европейска столица на културата през 2013 година. Тя носи на града много нови възможности. Не само нови културни събития, но също така инвестиционни проекти, обновяване на града и трансформирането му в модерен културен и творчески град с европейско значение. Повече за това разказва кмета на града Richard Raši пред LabKultur.

Всички градове в Словакия страдат от едни и същи проблеми. Различна ли е ситуацията в Кошице, какви са основните плюсове и минуси на града?

Ще започна с това, което ни притеснява най-много – липсващата инфраструктура. Кошице и целияt регион страдат от лоша пътна инфраструктура. Аз смятам, че този недостатък е фактор, който кара града да се движи напред. Настоящата тенденция е преминаване от тежката индустрия към онези сектори в икономиката, които използватмодерни технологии, екологични подходи и автоматизация. Несъществуващата магистрала до Кошице накара града да подкрепя онази икономика, която изисква високо образование. Кошице има традиции в академията със своите три университета и много активни и образовани младежи.

Благодарение на това, Кошице е жизнен гард, пълен с много енергия. Затова и беше подходящ кандидат за титлата Европейска столица на културата (ЕСК). Ние успяхме да направим така, че да доведем проекта до етап, от който гражданите да могат да се възползват. Те вече не очакват просто традиционни културни събития, като да кажем – театрални постановки и кино прожекции. Гражданите и туристите на града приемат вече града като град на културата, където винаги се случват някакви интересни неща.

В момента Кошице преминава през значителна промяна благодарение на титлата ЕСК. Какво друго донесе тя за града и неговите граждани освен нови културни събития?

Проектът Европейска столица на културата е голяма стъпка към това, града да се превърне в истински и световноизвестен. Той не е просто пасивно осигуряване на културни събития за хората. Проектът създава подходящи условия за талантливите хора, подкрепя творчеството, иновациите и новите идеи. На последно място, но не по значение, е въпрос на престиж и имидж за града и способността  да привлече  туристи от страната и чужбина. Това е възможност за града да обнови изоставени части, да кандидатства за субсидии и да започне процес, който ще осигури на Кошице дългосрочно бъдеще на модерен и проспериращ град.

Когато говорим за бъдещето, проектът не приключва с края на 2013 година, когато Кошице ще бъде ЕСК. Как дейностите по проекта в момента въздействат върху живота в града и какво ще остане след края на 2013?

Както вече споменах, има съществена промяна в изискванията на гражданите към културните събития. Също така, стартирахме няколко пилотни проекта, които ще продължат да се развиват и след това. Такъв проект е например SPOTS – ние реконструирахме ненужни и неработещи сгради за дистрибуция на отопление извън центъра на града, в културни пространства, където местните граждани могат да прекарват свободното си време.

Проектът създава условия за себереализиация и за участие на гражданите в сътрудничество с местни граждански асоциации, местната власт и артисти. В нашия план е заложено да рекоструираме пет сгради за отопление в няколко квартала на града до края на 2012 година.

Освен това, проектът ЕСК представя атрактивни проекти за инвестиции, като реконструкция на бившите казарми, които ще бъдат превърнати в център за изкуства и култура – Kulturpark. Още, реконструкция на отдавна затворения и западащ плувен басейн в зала за изкуства – Kunsthale, траснформация на градския парк и други паркове в отворени пространства за културни и социални събития. Позитивна промяна ще има също и за замъка в Кошице, улицата на занаятчиите и амфитеатъра. Тези проекти не биха се осъществили без проекта ЕСК поради проблеми в тяхното финансиране. Kulturpark, Kunsthale и амфитеатъра ще осигурят модерна културна инфраструктура за града, която в момента липсва.

 

 

Asics footwear | Nike for Men