Изложба „Старите минерални бани на София“/ Exhibition “The Old Thermal Baths of Sofia”
28.08 - 10.09.2014

България

Фотографска изложба "Старите минерални бани на София" на Здравко Йончев
Photo exhibition „The old termal baths of Sofia“ by Zdravko Yonchev

For English, scroll down.

София е една от най-богатите на минерални води столици в света. Градът възниква и се развива благодарение на минералните си извори с лечебни свойства, за които има писмени данни от преди 2400 години. Особен разцвет София (Улпия Сердика) претърпява по време на римското присъствие около II век сл. Хр., когато се превръща в център на политически и културен живот. Император Константин Велики я е наричал „Моя Рим“ и е искал да я превърне в столица на Източната римска империя. 

Настоящата изложба има за цел да представи архитектурната красота и въздействие на старите минерални бани в Овча купел, Горна баня и Банкя. 
Вдъхновен от уникалната постройка, през есента на 2013 г. фотографът Здравко Йончев заснема банята в Овча купел с желанието да я покаже на повече хора и да ги накара да си я представят не само в миналото, но и в бъдещето. Излезли на бял свят, снимките се разпространяват светкавично в социалните мрежи и медиите. Следват баните в Горна баня и Банкя, като изрична подкрепа за заснемането оказва единствено местната администрация в Банкя. Фотографийте обаче набират бързо популярност, предизвикват дискусии и дават надежда за възраждане на баните и за възможността някой ден да можем да ги посетим. 

Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на VIVACOM и в партньорство със Столична община – дирекция “Култура”, Столична община – Район Банкя, Асоциация за развитие на София, “Photosynthesis – място за фотография, хора и идеи”, сдружение ИГРАД и списание “Наш дом”.

trace affiliate link | Womens Shoes Footwear & Shoes Online